W przededniu Dnia
Kobiet wielu panów wciąż głowi się nad niebanalnym prezentem. Na ostatnią
chwilę można oczywiście kupić kwiaty, czekoladki czy biżuterię… Zamiast tego proponujemy
jednak zaskoczyć swoją Panią i samodzielnie przygotować wykwintny obiad – kaczkę w miodzie lawendowym z ziemniakami grattine i świeżymi sałatami!
Wbrew pozorom, do
stworzenia podobnej potrawy nie potrzeba ani specjalnych zdolności kulinarnych,
ani wyjątkowych składników. Jedyne, co będzie niezbędne to odrobina chęci i
czasu, gdyż wszystkie potrzebne do przyrządzenia dania produkty znajdziemy w
zasadzie w każdym supermarkecie.
Co będzie zatem nam
potrzebne do przygotowania wyjątkowego posiłku dla czterech osób?
·
pierś z
kaczki 4 szt.;
·
ziemniaki
600 g;
·
czosnek 25 g;
·
śmietana
30% 150 ml;
·
sól,
pieprz, miód;
·
papryka
100g, pomidory z puszki 100g , ostra
papryka 10g, masło 50g, bulion;
·
sałaty
dembolistna i rukola, sos vinegret.
Dalej postępujemy według instrukcji przygotowanych przez szefa kuchni w
Lipowym Moście - Kamila Szczawińskiego. Te pięć prostych kroków wystarczy
bowiem, by nawet osoba pozbawiona jakichkolwiek zdolności kulinarnych w dniu
tego wyjątkowego święta mogła zaskoczyć najbliższych niecodziennym daniem:
- Umyte piersi kaczki w pierwszej kolejności musimy zamarynować w miodzie, soli morskiej i pieprzu. Wcześniej należy jednak ponacinać jej skórę. Mięso powinno pozostać w marynacie minimum godzinę przed przyrządzeniem, ale im wcześniej to zrobimy, tym z pewnością zyska na tym danie. Zamarynowane w ten sposób piersi smażymy na patelni bez tłuszczu od strony skóry. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
- Następnie obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry i mieszamy je z wyciśniętym czosnkiem i odrobiną soli. Całość zalewamy śmietaną. Układamy na blasze i wstawiamy na godzinę do piekarnika.
- Na około 20 minut przed końcem pieczenia, na blachę wykładamy podsmażone piersi. Ważne, aby co ok. 20 minut przyciskać ziemniaki, aby się nieco „sprasowały”. Po upieczeniu kroimy ziemniaki w kwadraty lub grube plastry. Po wyjęciu z piekarnika kaczka powinna być w środku różowa.
- Kroimy paprykę w kostkę, dodajemy krojone pomidory bez skórek z puszki, kilka łyżek miodu i ostrą paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dusimy w rondelku lub na patelni na maśle, dodając odrobinę bulionu (może być z kostki), aż do uzyskania „miękkości” warzyw, przez około 10 minut.
- Kaczkę kroimy w plastry. Układamy ją na talerzu obok ziemniaków. Do miski wkładamy pomieszane sałaty, polewamy je sosem vinegret. Na koniec warzywami polewamy kaczkę. Całość możemy dodatkowo posypać odrobiną świeżego tymianku.
I gotowe! Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam samych radości
wynikających ze wspólnego świętowania tegorocznego Dnia Kobiet. I oczywiście
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz