piątek, 7 marca 2014

Pomysł na nietypowy prezent z okazji Dnia Kobiet

W przededniu Dnia Kobiet wielu panów wciąż głowi się nad niebanalnym prezentem. Na ostatnią chwilę można oczywiście kupić kwiaty, czekoladki czy biżuterię… Zamiast tego proponujemy jednak zaskoczyć swoją Panią i samodzielnie przygotować wykwintny obiad – kaczkę w miodzie lawendowym z ziemniakami grattine i świeżymi sałatami!
Wbrew pozorom, do stworzenia podobnej potrawy nie potrzeba ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani wyjątkowych składników. Jedyne, co będzie niezbędne to odrobina chęci i czasu, gdyż wszystkie potrzebne do przyrządzenia dania produkty znajdziemy w zasadzie w każdym supermarkecie.
Co będzie zatem nam potrzebne do przygotowania wyjątkowego posiłku dla czterech osób?
·         pierś z kaczki 4 szt.;
·         ziemniaki 600 g;
·         czosnek  25 g;
·         śmietana 30% 150 ml;
·         sól, pieprz, miód;
·         papryka 100g, pomidory  z puszki 100g , ostra papryka 10g, masło 50g, bulion;
·         sałaty dembolistna i rukola, sos vinegret.
Dalej postępujemy według instrukcji przygotowanych przez szefa kuchni w Lipowym Moście - Kamila Szczawińskiego. Te pięć prostych kroków wystarczy bowiem, by nawet osoba pozbawiona jakichkolwiek zdolności kulinarnych w dniu tego wyjątkowego święta mogła zaskoczyć najbliższych niecodziennym daniem:
  1. Umyte piersi kaczki w pierwszej kolejności musimy zamarynować w miodzie, soli morskiej i pieprzu. Wcześniej należy jednak ponacinać jej skórę. Mięso powinno pozostać w marynacie minimum godzinę przed przyrządzeniem, ale im wcześniej to zrobimy, tym z pewnością zyska na tym danie. Zamarynowane w ten sposób piersi smażymy na patelni bez tłuszczu od strony skóry. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
  2. Następnie obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry i mieszamy je z wyciśniętym czosnkiem i odrobiną soli. Całość zalewamy śmietaną. Układamy na blasze i wstawiamy na godzinę do piekarnika.
  3. Na około 20 minut przed końcem pieczenia, na blachę wykładamy podsmażone piersi. Ważne, aby co ok. 20 minut przyciskać ziemniaki, aby się nieco „sprasowały”. Po upieczeniu kroimy ziemniaki w kwadraty lub grube plastry. Po wyjęciu z piekarnika kaczka powinna być w środku różowa.
  4. Kroimy paprykę w kostkę, dodajemy krojone pomidory bez skórek z puszki, kilka łyżek miodu i ostrą paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dusimy w rondelku lub na patelni na maśle, dodając odrobinę bulionu (może być z kostki), aż do uzyskania „miękkości” warzyw, przez około 10 minut.
  5. Kaczkę kroimy w plastry. Układamy ją na talerzu obok ziemniaków. Do miski wkładamy pomieszane sałaty, polewamy je sosem vinegret. Na koniec warzywami polewamy kaczkę. Całość możemy dodatkowo posypać odrobiną świeżego tymianku.
I gotowe! Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam samych radości wynikających ze wspólnego świętowania tegorocznego Dnia Kobiet. I oczywiście smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz